Συμβουλές ανακαίνισης και Κατασκευής

Μετά την απόφαση για ανακαίνιση, έρχεται το ερώτημα’ να την κάνω μόνος μου ή να την αναθέσω σε μια εταιρεία ανακαινίσεων!! Συχνά, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι το επιχείρημα πως αν την κάνω μόνος θα εξοικονομήσω χρήματα- γιατί να πληρώνω μηχανικούς και αρχιτέκτονες;

Δυστυχώς, στην συντριπτική πλειοψηφία, η υιοθέτηση ενός τέτοιου επιχειρήματος οδηγεί σε πονοκεφάλους, άγχος, τρέξιμο, σύγχυση, διαφωνίες, κατανάλωση πολύτιμου χρόνου και εν τέλει, σε κατακόρυφη αύξηση των τελικών δαπανών. Άλλωστε δεν είναι τυχαία και η λαϊκή ρήση ελαφρώς παραλλαγμένη: “Όποιος δεν έχει κτίσει σπίτι, δεν ξέρει τι θα πει πρόβλημα”.

Θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση ή εξωτερική μόνωση λέγεται η θερμομόνωση των όψεων ενός κτιρίου από την εξωτερική πλευρά.Ο πιο δόκιμος όρος είναι ο όρος «θερμοπρόσοψη», γιατί αναφέρεται μόνο σε προσόψεις. Για παράδειγμα, η θερμομόνωση μιας πυλωτής ή ενός δώματος/ταράτσας ενώ είναι εξωτερική θερμομόνωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ή να επικαλεσθεί θερμοπρόσοψη.

Στην ουσία η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση είναι ένας μονωτικός/προστατευτικός μανδύας που περιβάλλει τις όψεις του κτιρίου προστατεύοντάς το έτσι από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες.Παράλληλα προσδίδει υψηλή αισθητική αξία.

Αυτός ο θερμομονωτικός μανδύας αποτελείται από 3 κύριες στρώσεις:

1) Την κύρια θερμομόνωση που συνήθως αποτελείται από διογκωμένη πολυστερίνη.

Οι θερμομονωτικές πλάκες κολλιούνται και ταυτόχρονα στερεώνονται με ειδικά ούπα.

2) Την ενισχυμένη στρώση βάσης πρόκειται για το τσιμεντοειδές υλικό και υαλοπλέγματα που ενισχύει την αντοχή του συστήματος σε κρούση και προλαμβάνει πιθανές ρωγμές στην τελική διακοσμητική και προστατευτική στρώση.  

3) Την τελική διακοσμητική και στεγανή επίστρωση. Συνήθως είναι κάποιος λεπτός, οργανικής προέλευσης σοβάς που πωλείται ετοιμόχρηστος σε παστώδη μορφή.

Κάνοντας μια ανακαίνιση σπιτιού βελτιώνονται αμέσως οι συνθήκες διαβίωσης καθώς αλλάζει η ψυχολογία σας. Είναι η καλύτερη επιλογή για να αναβαθμίσετε τόσο τον χώρο σας όσο και την καθημερινότητά σας. Η ανακαίνιση κάνει το σπίτι πιο λειτουργικό και όμορφο, αφού φεύγουν όλα τα παλιά και φθαρμένα αντικείμενα. Με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων δίνετε αξία στο ακίνητό σας.

Σε κάθε περίπτωση η ανακαίνιση ενός σπιτιού επιβάλλεται όταν ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του. Δηλαδή: φθαρμένα ξύλινα πατώματα, παλιά κουφώματα, ξεφλουδισμένα χρώματα στους τοίχους, εμφάνιση υγρασίας, και πολλά ακόμη, που αν τα αφήσετε θα σας δημιουργήσουν μελλοντικά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Κάτι, που σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των εργασιών.

Άλλοι λόγοι για να κάνετε μια ανακαίνιση στο σπίτι σας είναι και η αλλαγή χρήσης του ακινήτου. Ίσως να θέλετε να ενοικιάσετε την κατοικία ή το διαμέρισμά σας, οπότε καλό θα είναι να κάνετε ορισμένες εργασίες συντήρησης. Μην ξεχνάτε ότι, η ανακαίνιση σπιτιού είναι ένα είδος επένδυσης για την ακίνητη περιουσία. Προσδίδει αμέσως προστιθημένη αξία στο ακίνητο, είτε πρόκειται να μείνετε εσείς, είτε πρόκειται να διαθέσετε το χώρο προς ενοικίαση.

Τα στάδια της εσωτερικής ανακαίνισης είναι τα ακόλουθα:

 • Η κατεδάφιση και η αποξήλωση για αναδιαρρύθμιση του χώρου (γκρέμισμα τοίχου, τοποθέτηση διαχωριστικών δωματίου, αποξήλωση παλιών ντουλαπιών, κλπ).
 • Αποξήλωση των υδραυλικών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
 • Αποξήλωση του μπάνιου, της κουζίνας, των ντουλαπών, των δαπέδων, των εσωτερικών κουφωμάτων και των μεσόπορτών.
 • Αντικατάσταση των εσωτερικών κουφωμάτων.
 • Αλλαγή πορτών με πόρτες ασφαλείας.
 • Τοποθέτηση νέας υδραυλικής εγκατάστασης.
 • Τοποθέτηση νέων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και αλλαγή των φωτιστικών του χώρου.
 • Αναβάθμιση εσωτερικής θερμομόνωσης -Τοποθέτηση ή αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης (τοποθετηση air condition, αλλαγή κεντρικής θέρμανσης, κλπ).
 • Τοποθέτηση ή αλλαγή δαπέδων.
 • Τοποθέτηση των επίπλων της  κουζίνας και του λουτρού.
 • Ολική ανακαίνιση των υπνοδωματίων και του σαλονιού.
 • Ελαιοχρωματισμός και τοποθέτηση ταπετσαριών.

Να θυμάστε ότι η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία. Βέβαια, ίσως προκαλέσει άγχος στον καθένα μας, ειδικά αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε. Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε για την διακόσμηση του χώρου, και τα ιδανικά υλικά που χρειάζονται.

Η κουζίνα είναι από τους πιο σημαντικούς χώρους ενός σπιτιού. Προτού ξεκινήσετε μια ανακαίνιση – αναδιαμόρφωση κουζίνας, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε τι θέλετε να αλλάξετε από το χώρο. Έχετε μια ξεπερασμένη κουζίνα που απαιτεί μια συνολική αλλαγή; Τα υλικά είναι παλιάς εποχής και χρειάζονται μια ανανέωση; Υπάρχει υδραυλικό πρόβλημα; Ψάχνετε για εύκολες αλλαγές για να δώσετε νέα ζωή στο χώρο; Οι σύγχρονες τάσεις συνδυάζουν, ενοποιούν  και αλληλοσυμπληρώνουν τους χώρους της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του living room ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν εργονομική λειτουργικότητα για την προετοιμασία και παρασκευή του φαγητού.

Εμείς μπορούμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για την διακόσμηση του χώρου της κουζίνας, και τα ιδανικά υλικά που χρειάζονται.

Το μπάνιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δωμάτια μέσα σε ένα σπίτι. Είναι ο πρώτος χώρος που πηγαίνουμε όταν ξυπνάμε, και ο τελευταίος πριν πάμε για ύπνο. Λόγω της συχνής χρήσης, τα μπάνια τείνουν να αρχίζουν να «σπάνε» μετά από κάποια χρόνια. Είτε πρόκειται για μια διαρκή διαρροή της βρύσης, είτε για μια πιο σοβαρή ζημιά. Οπότε, ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι τόσο εκ προθέσεως όσο και στρατηγικός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υψηλή απόδοση των επενδύσεων, αλλά και να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός χώρος.

 Όταν ξεκινάτε την αναδιαμόρφωση του μπάνιου σκεφτείτε τη χρησιμότητα του χώρου, καθώς και τον σχεδιασμό. Τα μπάνια είναι μια δύσκολη δουλειά, γιατί τα αντικείμενα που το αποτελούν, πρέπει να είναι διατεταγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν και να λειτουργούν άψογα σε ένα μικρό χώρο. Εμείς μπορούμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για την διακόσμηση μπάνιου, και τα ιδανικά υλικά για το πάτωμα.

Η μόνωση είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται στην οροφή ενός κτιρίου για να το κρατά προστατευμένο από τις εξωτερικές επιδράσεις (πχ αέρας, βροχή, ηλιακή ακτινοβολία κλπ), καθώς και για να εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης στους ενοίκους του.

Τα οφέλη της;

 1. Μπορεί να μειώσει το κόστος θέρμανσης (η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%). Με την κατάλληλη μόνωση ταράτσας το σπίτι διατηρείται δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.
 2. Μπορεί να αποφευχθεί η εμφάνιση υγρασίας στις επιφάνειες των τοίχων.
 3. Κρατά μακριά όλους τους ενοχλητικούς θορύβους (ηχομόνωση).

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

 • Φράγμα Υδρατμών
 • Θερμομόνωση με εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη
 • Δημιουργία κλίσεων με τσιμεντοκονια ή περλομπετόν
 • Στεγανοποίηση με ασφαλτόπανο.

Χρήσιμη συμβουλή: Οποιοδήποτε σύστημα ολοκληρωμένης μόνωσης (θερμομόνωση και στεγανοποίηση) αποφασίσετε να τοποθετήσετε στην ταράτσα του κτιρίου σας, να προσέξετε δύο βασικά πράγματα:

 1. 1. Να εφαρμοστεί ξεχωριστό και συγκεκριμένο σύστημα στεγανοποίησης (ένα απλό γαλάκτωμα στην πλάκα σκυροδέματος ΔΕΝ είναι στεγανοποίηση, τα πλακάκια ΔΕΝ είναι στεγανοποίηση).
 2. 2. Η στεγανοποίηση της ταράτσας να εφαρμόζεται επάνω στο στρώμα των κλίσεων (αφρομπετόν, τσιμεντοκονία, περλομπετόν) και όχι στην πλάκα σκυροδέματος.

Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας

 1. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις εξής εργασίες, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το κτίριο :

α) εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής,

β) μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, καθώς και κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παρ.2 του άρθρου 27 του ν.4067/2012,

γ) εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων,

δ) συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων,

ε) αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα,

στ) συντήρηση και επισκευή στεγών ή δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων,

ζ) μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος,

η) τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια, σύμφωνα με την παρ.10 του άρθρου 16 του ν.4067/2012, εγκατάσταση συστοιχίας επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου, όπως ρυθμιστές, μετρητές και παροχετευτικοί αγωγοί, εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), υπέργειων σταθμών διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν.4067/2012,

θ) τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, σύμφωνα με τις παραγράφους 2β και 2γ του άρθρου 19 του ν.4067/2012,

ι) εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, χωρίς χρήση ικριωμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», καθώς και εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων,

ια) τοποθέτηση ή εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτίρια, όπως ντουλάπες και γλάστρες, αλλαγή, τοποθέτηση ή και αφαίρεση διαχωριστικών στοιχείων εξωστών, καθώς και τοποθέτηση μικρής έκτασης μόνιμων διακοσμητικών και χρηστικών στοιχείων, όπως αγάλματα, σιντριβάνια, εικονοστάσια, πάγκοι και τραπέζια, ή πρόχειρων καταλυμάτων ζώων επιφάνειας έως τρία (3) τ.μ. σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων,

ιβ) κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων ή γηπέδων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτίριο με χρήση κατοικίας, καθώς και σε κτίριο που διαθέτει οικοδομική άδεια ή υφίσταται νόμιμα, εφόσον δε θίγονται τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου με χρήση κατοικίας και με την προϋπόθεση ότι αποτελούν ανεξάρτητες, μεμονωμένες κατοικίες με αυτοτελή φέροντα οργανισμό,

ιγ) κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως πενήντα (50) τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια και βεράντες ισογείων, εφόσον δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή, ιδ) κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες και πεζούλια σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων,

ιε) τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων και τεντών,

ιστ) διάστρωση δαπέδου ακάλυπτου χώρου, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακάλυπτου χώρου,

ιζ) διαμόρφωση εδάφους έως 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος για λόγους βελτίωσης του φυσικού του ανάγλυφου, με χρήση φυσικών ασύνδετων υλικών, όπως χώμα και λιθοδομή χωρίς κονίαμα, χωρίς αλλοίωση της γενικής φυσικής γεωμορφολογίας του, της φυσικής κλίσης απορροής των ομβρίων υδάτων και των σταθμών αφετηρίας μέτρησης των υψομέτρων,

ιη) κατασκευές εντός οικοπέδου-γηπέδου για τη δημιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα, ύψους έως δυόμισι (2,50) μ., πλάτους έως δυόμισι (2,50) μ. βάθους έως ένα (1.00) μ.,

ιθ) κατασκευές για την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στα όρια των οικοπέδων γηπέδων ή εντός ακάλυπτων χώρων αυτών, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

ικ) Φωτοβολταϊκά συστήματα πάνω σε κτίρια και για ισχύ συστημάτων έως και 100kW.

Τα κουφώματα αλουμινίου, με ιστορία 30 ετών, παρουσιάζουν την πιο διαδεδομένη εφαρμογή στον κλάδο της οικοδομής.  Το αλουμίνιο ως υλικό είναι ελαφρύ με απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές ποιότητες, με μεγάλη γκάμα τιμών. Η ποιότητά τους εξαρτάται από παράγοντες όπως’ η περιμετρική στεγανοποίηση των φύλλων, το κράμα αλουμινίου που έχει χρησιμοποιηθεί, το προστατευτικό επίστρωμα, η ποιότητα των εξαρτημάτων σύνδεσης, ο τρόπος σύνδεσης του κουφώματος και ο τρόπος τοποθέτησης των κρυστάλλων.

Τα προτερήματα των κουφωμάτων αλουμινίου, έναντι άλλων διαφορετικών υλικών, είναι τα παρακάτω:

 • προσφέρουν καλύτερη λειτουργία, σε βάθος χρόνου
 • έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις καταπονήσεις
 • καλύπτουν μεγαλύτερα ανοίγματα
 • παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες
 • μικρό βάρος
 • δεν προσβάλλονται από μικροοργανισμούς
 • χρησιμοποιούνται ευρέως σε ειδικές εφαρμογές, όπως αίθρια
 • βάφονται με ηλεκτροστατική βαφή σε διάφορες αποχρώσεις και σε απομίμηση ξύλου
 • είναι ένα πλήρες ανακυκλώσιμο υλικό
 • Από την άλλη, τα κουφώματα αλουμινίου, έχουν τα παρακάτω μειονεκτήματα:
 • οι απλές σειρές έχουν χαμηλή συντελεστή θερμομόνωσης σε σχέση με τα κουφώματα P.V.C
 • υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα κουφώματα P.V.C

Τα συνθετικά κουφώματα άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά από την δεκαετία του 90 και είναι γνωστά και ως πλαστικά κουφώματα. Το PVC είναι η ονομασία για το πολιβινιλοχλωρίδιο, που σε αντίθεση με τα περισσότερα πλαστικά, αποτελείται μόνο κατά 43% από πετρέλαιο, ενώ το υπόλοιπο 57% είναι το κοινό μαγειρικό άλας. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται κυρίως το σκληρό PVC, PVC-U ή u-PVC, σε ράβδους διάφορων διατομών τόσο για το φύλλο όσο και για το πλαίσιο.

Τα πλεονεκτήματα των συνθετικών κουφωμάτων, είναι τα παρακάτω:

 • λειτουργούν αθόρυβα και η συντήρηση τους είναι μηδενική
 • παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, ενδείκνυνται για παραθαλάσσιες περιοχές
 • έχουν μεγάλη αντοχή σε περίπτωση πυρκαγιάς
 • προσφέρουν υψηλό συντελεστή θερμομόνωσης
 • δεν προσβάλλονται από μικροοργανισμούς
 • προσφέρουν υψηλό συντελεστή ηχομόνωσης
 • υπάρχουν σε πολλούς τύπους, χρωματισμούς και κυρίως σε πολλές διαστάσεις
 • έχουν το χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη κουφωμάτων
 • είναι ένα πλήρες ανακυκλώσιμο υλικό

Από την άλλη, τα συνθετικά κουφώματα έχουν το παρακάτω μειονέκτημα:

 • φθορά (εμφάνιση επιφανειακών σχισμών και αλλοίωση χρώματος) από την επίδραση της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας και της θερμοκρασιακής διακύμανσης. Σήμερα, το πρόβλημα αυτό σιγά, σιγά ξεπερνάτε με τις νέες προδιαγραφές της Ε.Ε , σύμφωνα με τις οποίες, είναι απαραίτητη η επικάλυψη του εξωτερικού φύλλου με λεπτή μεταλλική θερμική γαλβάνιση.

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι μια τεχνική που πια χρησιμοποιείται πολύ σε όλα τα σημεία του σπιτιού που θέλουμε να ανακαινίσουμε.

Εφαρμόζεται σε τοίχους, δάπεδα, ντουζιέρες, κτιστούς πάγκους, στην κουζίνα, το λουτρό, σε σκάλες, σε πισίνες, σε χαμάμ, αλλά και όπου αλλού θέλουμε. Είναι υλικό αδιάβροχο, αχάρακτο και πια με τα νέα υλικά που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή της δεν παρουσιάζει ρωγμές και σκασίματα.

Κατασκευάζεται από τσιμέντο μικρής κοκκομετρίας (μικροτσιμέντο), ακρυλικές ρητίνες και χαλαζιακά αδρανή. Το τελικό πάχος της είναι μόλις 3 χιλ. Δεν απαιτεί αρμούς διαστολής και υπάρχει δυνατότητα επιλογής χρωματισμού από μεγάλη γκάμα.

Τα πλεονεκτήματα της πατητής τσιμεντοκονίας είναι πολλά.

 • Μεγάλη αντοχή σε τριβές, μία πολύ καλή λύση για καταστήματα, λουτρά, πάγκους εργασίας και άλλα.
 • Έχει μεγάλη αντοχή σε καθαριστικά, λάδια και θαλασσινό νερό.

Πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα μιας και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μία ενιαία επιφάνεια. Καθαρίζεται εύκολα και γρήγορα και εφαρμόζεται σε πάρα πολλές επιφάνειες.

Ένα πολύ καλό υλικό για να το εφαρμόσετε σε πολλά σημεία στο σπίτι σας.

 • Περιορίστε τη χρήση σκούρων χρωμάτων σε μεγάλες επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο ο χώρος θα μοιάζει μεγαλύτερος.
 • Αποφύγετε τις «βαριές» κουρτίνες και τα έπιπλα, καθώς εμποδίζουν την πορεία του ηλιακού φωτός.
 • Η χρήση καθρεπτών σε μικρούς χώρους είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δημιουργούν την εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου.
 • Αν το σπίτι σας είναι μικρό προτιμήστε το ίδιο υλικό δαπέδο σε όλο τον χώρο. Έτσι θα μεταδώσετε την αίσθηση της συνέχειας, με αποτέλεσμα ο χώρος να φαίνεται μεγαλύτερος.